Hoppa till innehåll

Fluffiga bananmuffins och bakande barn

19 november, 2010

Jag fick ett sånt sug efter muffins idag, att jag bara måste baka. Funderade länge på om jag skulle göra tosca-, choklad eller nåt annat. Sen letade jag efter recept på nätet och hamnade på ett bananmuffinsrecept som såg bra ut. Passade bra, eftersom jag hade alla saker hemma dessutom. Och jag har nya, pricka muffinsformar, som av nån anledning heter ”retro”. Jag tycker inte så väldans mycket om gamla saker, är inte nån vintage-fan, men de här gillade jag verkligen. Det är roligare att baka när man har lite extra dekorationer också.

 

 

 

Åh, så goda de blev! Eftersom man kan använda elvisp genom hela receptet, blir det väldigt fluffiga. De får inte heller några bruna ränder inuti, vilket vissa inte gillar. Jag klistar in receptet här (dels för min egen skull, lätt att hitta sen igen), eftersom vissa recept har en tendens att försvinna eller byta plats/websida.

 

William tyckte det var jätteroligt att vara med och baka. Han räknade alla muffinsformar och tittade på när jag vispade. Förr var han rädd för elvispen, men jag har talat om att det är mamma som bestämmer när vi stänger av vispen, den är inte farlig. Så nu var han t.o.m. med och höll i den lite. Vi räknade äggen tillsammans, mätte med decilitermåttet och efteråt tog han själv fram sina leksaksbokstäver (=mat) och sa att han vispade muffins med bokstäver, med sin hammare. 8)

 

 

 

 

Fluffiga bananmuffins

 Stora bananmuffins, amerikansk storlek. 
 ger 12 stora muffins eller 24 st mindre
Ingredienser:
• 150 g smör
• 2 dl strösocker
• 2 tsk bakpulver
• 1 tsk vaniljsocker
• ev. 2 tsk malen kanel
• 4 st ägg
• 2 st bananer
• 1 msk pressad citron
• 4 dl vetemjöl
•12 st stora muffinsformar  eller 24 st bakformar
Mät upp smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt så att det blir mjukt. Stora muffins: Smörj en muffinspanna med olja eller margarin, alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt. Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar på en plåt. Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och ev. kanel.
Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften. Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.
Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.
Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C. Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.
Bananmuffinsrecept (original) med illustrationer
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: