Hoppa till innehåll

Kalsonglös och rådlös

14 november, 2010

Ett ordstäv förtäljer:
Det är lätt att göra en människa galen. Ta ifrån henne allt hon äger. Titta så konstigt hon bär sig åt!”

Det behövs inte nåt borttagande av alla saker. Sådana här dagar räcker det med en treåring för att få två vuxna skogstokiga. Jag tror jag skippar det här lägenhetsletandet och blir parkalkis efter att twinsen är födda. Det känns så idag.

Det är antagligen fullkomligt fel, vrickat och elakt av mig att skriva om dagar som är dåliga. Man ska minnas de goda stunderna. Just nu känns de lika nära som där rymden slutar.

Ena stunden sitter han stilla i min famn, vi går ute på promenad med vagnen (och jag håller på att köra på en gammal gubbe, som kommer runt hörnet utanför vår port. Han skrattar och säger att han aldrig förr nästan blivit påkörd av en barnvagn) och vi hämtar mat. Det värsta med helgerna är att det ska vara två varma måltider per dag. Jag avskyr det, bläääää. Jag vill bara sätta fingrarna i öronen och skrika ”Nej-Nej!”, matlagning är det värsta som finns. Tusen gånger svårare än att städa, tvätt fönster, rensa avloppet eller vad som helst! Nästan i alla fall. Det tar ju aldrig slut.

Det här med potträningen går inte så bra. Eller vad man ska kalla det. Toaträning? Han kan ju själv, han går själv på dagis och småbyxorna är torra. Hur kommer det sig då att kan kissar ner fem par kallingar och två byxor på mindre än en dag här hemma? Bättre rådlös än kalsonglös… men nu är vi snart utan både ock. Man kan ju inte sätta på blöjan igen, det leder ju ingenvart. Är det nån slags protest? Jag fattar ingenting.

De nya favoritorden här hemma är ”Mamma är DUM!” eller ”Isi on tyhmä!” och det hör vi heeeela tiden. Alternativt: ”Du är en dum, dum sill!”. Jag tycker inte alls om det, försöker ibland ignorera, men det hjälper inte. Skamvrån … nej, ursäkta, time-outbänken heter det ju, har fått ett besök bland annat av den orsaken, när han inte slutar skrika och dessutom kastar saker runt sig.

Han sover inte längre på dagarna här hemma, så de känns så otroligt långa. Att lägga honom tar lika lång tid som det han sover och då är kvällssömnen förstörd. Han vill inte äta själv, han vill bara bebis och vill bli matad. Har vi pratat för mycket om bebisarna? Det är dags att sluta.

Han pratar med barnslig och hög röst, klättrar runt i soffan och säger: ”Glää, glää, glää, mamma jag e beeebis, gläää glää” och jag får fnatt när han inte slutar! Vem har sagt att det är irriterande med leksaker som har melodier och ljud? Hah, de får gärna spela allesammans samtidigt, om han slutar glää-glää:a sig.

Det har så mycket att göra med ens eget humör – jag vet det – det hur han reagerar. Man orkar inte hålla sig själv lugn och då är dagen förstörd. Blä, nu ska jag sluta ösa ur mig hemskheter, men ibland måste man. Tur att helgen är slut, den har inte varit rolig alls.

(Och så är man på väg att sätta två till, till världen. Är jag fullständigt sinnesrubbad? Ja, antagligen. Nej, egentligen förtränger jag bara hur det ska bli när de kommer. Den dagen, den sorgen… och glädjen också förhoppningsvis.)

Annons
10 kommentarer leave one →
 1. 14 november, 2010 06:22

  Oh nej, städning är 1000 ggr värre än matlagning. Borde vi idka byteshandel? Här borde städas med skyffel för att man ska komma till golvet. Men ungarna äter inte halvfabrikat (så värst ofta). Men två varma mål om dagen är nog för jobbigt. (Räknas pulversoppa o bröd som ett varmt mål?) Tacka vet jag hämtpizza, kinamat o kebab såna dagar då det känns för jobbigt. Men då golvet är dammsuget i ett rum så måste det torkas i ett annat.

 2. 14 november, 2010 07:58

  Men ofta känns det ju åtminstone lite bättre efter att man har ”klagat av sig” lite! Så det är bara att klaga tills ljuset i tunneln syns igen. :-/

 3. Anette permalink
  14 november, 2010 08:38

  Måste bara skriva åter igen att jag känner sååå igen mig. Har nu varit ensam 1 månad med kidsen (gubben på utlandsjobb). Och det e verkligen 3-åringen som suger musten ur en. Han kan oxå hålla på precis så som du skriver att W gör. Speciellt då mitt eget tålamod tryter eller orken. Men däremellan så är han så stor och duktig. Har inga tips att ge mer än jag vet hur det känns… Och jag bebisfasen har vi oxå haft, nu är han ingen bebis längre utan en kattunge (?!?), kryper på alla fyra där ute oxå, tur att det kommit snö så han inte blir så skitig 🙂
  Ett bra tips ifall man vill slippa enkelt undan med ett varm mål mat under helgen är apetits frysta fisksoppa, Jacob älskar den! Själv klarar jag mig med ett mål mat på helgen då man oftast äter sen och stadig frukost. Styrkekramar!
  ps. Bebisen min är ljuvlig nästan hela tiden, så se fram emot bebisarna dina du!

 4. Monica permalink
  15 november, 2010 06:01

  Jess, 3-årsåldern Är besvärlig kommer jag ihåg.. Men alla dagar är ju inte fullt lika jobbiga, tur det! Btw, såg att du är nominerad till bloggpriset – det var väl det jag ”visste”..Grattis!!

 5. annepauline permalink
  15 november, 2010 08:54

  Trots att ditt inlägg är dystert sitter jag här och ler. Du beskriver livets jävligheter så mitt i prick! Så där är det, hela livet, år ut och år in. Tack och lov finns det ljusare dagar också. Min gamla religionlärare uttryckte livet rätt bra. Han sa: Se livets alla dagar som ett långt pärlhalsband. De flesta pärlor är grå, mitt i allt kommer en och annan vackert lysande röd, sedan finns det en del som är kolsvarta. Så är det.

  • 17 november, 2010 08:18

   Ja just sådär är det! Ibland skrattar jag (efteråt) åt mina egna dråpligheter. Vissa dagar är bara så BLÄ att man måste skriva av sig! 🙂

 6. bloggläsarelena permalink
  15 november, 2010 01:58

  Kan bara flina, du har just beskrivit en typisk 3-åring, skulle det vara aktuellt med att ta hand om barn skulle jag aldrig välja en treåring för jobbigare finns inte, energi till tusen och gränssökande, hur långt kan jag gå innan tålamodet brister. Sen kommer 4-åringen med harmoni och lugn, du får stå ut ett tag till, det blir bättre.

 7. bloggläsarelena permalink
  15 november, 2010 02:00

  Skulle även skriva att gnäll av dig på bloggen, det är bra, den som inte tål det kan väl hoppa över de raderna.

 8. en annan mamma permalink
  17 november, 2010 08:07

  Gör så mycket mat i gången att du har att frysa in. T.ex. lasagne, risotto. Man behöver inte ta det så hårt. Det går ju att värma Saarionens mat också. Och vad menar du att det inte leder någon vart att sätta på blöja? Själv skulle jag ha gjort det för länge sen. Är barnet inte moget att vara utan blöja (hemma) så får det väl göra behoven i blöja då. Med allt som händer och som man oroar sej över brukar jag tänka ”dom kommer ändå inte att ha de här bekymren i skolan sen”. Jag har då inte sett nån 7-åring med blöja. Det ordnar sej. Försök ta det lite lugnt. Du verkar så otroligt spänd. Eller så är det bara att du helt ofiltrerat skriver alla dina funderingar här. No offense.

  • 17 november, 2010 08:17

   Du har så rätt. Man kan laga mat och frysa in, vi brukar faktiskt göra det. Och det som inte framgår i mitt inlägg är att sambon faktiskt lagar mat ganska ofta. Jag var ganska sur och sne den där dagen och då skriver jag hur det känns just nu.
   Vad jag menade med blöjan var att han är torr på dagarna och klarar sig hur bra som helst på dagis, med torra kallingar, men inte hemma. Vi har haft blöjan på nu ibland, men när han en gång lärt sig vara utan, vill man ju fortsätta med det, annars kissar han en massa i blöja, vilket jag tycker är onödigt. Han kan ju, men vill bara inte.

   Lustigt att du sa det där med sjuåringar, min mamma brukar säga exakt samma sak! 🙂 Jag oroar mig faktiskt inte sådär allvarligt som det låter, jag skriver väldigt ofiltrerat. Och nej, jag tar inte illa vid, jag gillar din raka kommentar! Dessutom har W alltid blöja när han ska göra nummer två och det tänker jag inte stressa med att han ska lära sig. Tids nog blir han less på blöjor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: