Hoppa till innehåll

Vidare funderingar, grillkväll och Ikea

26 augusti, 2010
Det har varit mycket på gång de senaste dagarna, för en gångs skull. Vi har hunnit med grillkväll på dagis, Ikea-besök med och springade till psykologen och en massa annat.
Psykologbesöket var vid TYKS. Det finns något som heter krispolikliniken och det är gratis. Men nån kris ska man inte ha; besöket blev en vecka senare än vad det behövdes. Nu fick jag sitta där och dra min Tourettehistoria iiiigeeenn. Det kändes på nåt sätt lite pinsamt och jobbigt. Och lite onödigt. Problemet med tics och Tourette är att det är ”intressant” och tar över nästan alla diskussioner där man börjar prata om det. Killen jag träffade pratade svenska (kors i taket), men han hade aldrig hört ordet ”snörvla” tidigare. Undrar om han hängde med i alla mina funderingar?

 

Jag är inte lika osäker på saker längre. Den värsta krisen har liksom lagt sig. För tillfället. Så länge det inte händer nåt annat. Jag har pratat med olika personer, lekmän och fackmän, om min medicin. Det verkar inte var sååå farligt ändå. Rådgivningskontakten sade att andra med epilepsi också har hamnat att ta medicin och psykologen läste i en (ny!) bok om att det inte kanske är så farligt, men att man ska vara vaksam på barnet efter födseln. Det är ju främst det, att ingen vill ta ansvar och säga att det kan gå bra”. Och det vet jag ju. Och det gick ju faktiskt bra med William. Det kanske går bra nu också? Sen är det ju en annan sak att jag har förlossningsskräck, men nåt sånt har jag inte tänkt på än. Det hinner jag med i vinter.
Nu känns det mest som om: ”Hallå, är det verkligen någon där, säkert? Är allt bra? Funkar det som det ska?… hallå?” eftersom man inte känner några fosterrörelser än. Det är skönt också, för man har ingen megamage än som är i vägen. Däremot har jag dragit på mig en förkylning som heter duga (igen.. ) och den är svår att bli av med. Host, host, krax, snörvel. Jag vill gärna ha min röst tillbaka igen och slippa det här bomullshuvudet.

Grillkvällen på dagis blev också lyckad. Fast ibland tycker jag de kunde ha nån annan mat än densamma korven och pastasalladen med skinka. Den här dagen var det konstigt väder. Varmt, 18 grader, som det varit de senaste dagarna, men regnet var nära. Det föll över stan, men inte Patterihaka. Väldigt lokalt, med andra ord! En maffig regnbåge välvde sig över dagiset efter att molnen dragit förbi. Och det var en massa getingar där som var helt sjukt galna i grillad korv!
Har även hunnit med en runda till Ikea. Det blir en ny senare. Just nu var det mest att titta ut saker vi kommer att behöva. W behöver en ny säng, bland annat. Sen är frågan om vi ska bo kvar där vi är och hur länge, men det löser sig med tiden. Svårt att planera än.
Det sköna med Ikea, förutom alla deras trevliga saker, tyger, fat, koppar och möbler, är den trivsamma svenskan. Nästan alla varor har sitt rätta namn, inte bara en tafatt översättning från finskan. Och man vågar ändra på ordföljd och hela ord, för att ge rätt innebörd. Ett ”sivupöytä” kan vara ett ”avlastningsbord” och i caféet bjuder dom på ”toisen mukillisen” kaffe, alltså en ”påtår”, helt korrekt. Sen finns det andra ord som vi undrade över. Vad är ”energiajae”, energiavfall. Heter det inte -jäte? Allt kan inte gå rätt.
3 kommentarer leave one →
 1. SivÖ permalink
  27 augusti, 2010 05:46

  Jag blev nyfiken och måste googla energiajae – och jo, det heter faktiskt så! Här finns en förklaring (på finska, förstås): http://kotiliesi.fi/ajankohtaista/koti-perhe/ekotekoja-mika-ihmeen-energiajae

  Vi missade grillkvällen, synd. A har varit snorig och småfebrig hela veckan och hemma från dagis. Stackarn har haft så tråååkigt utan kompisarna!

 2. fammo permalink
  27 augusti, 2010 07:21

  Roligt att se att man lär sig nya saker så länge som man lever; även om det ibland är så att man tillfacto inte förstår sig på den nya fina som man har lärt sig!

 3. 27 augusti, 2010 11:34

  Hoppas förkylningen ger med sig snabbt! Sköt om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: