Hoppa till innehåll

Ett nytt brev

30 maj, 2011

Det kom ett nytt brev från magistraten idag.

Igen, med helt knasiga uppgifter. Det står fortfarande att jag är gift med mitt ex. Dessutom var brevet adresserat till oss båda – på samma adress i Finland! Alltså det här är helt sjukt! Undrar om han vet om det? Jag vet var han bor, vi pratar då och då. Han bor med sin nya familj i Sverige. Sedan sex år tillbaka.

Jag har ringt och bett magistraten reda ut det här. De skickade efter ett utdrag från Befolkningsscentralen. Så fick jag hem en blankett, där allt var rätt, där det stod mitt namn och barnens personnummer, men inget överflödigt, inget om pappan, eftersom det inte var ”utrett” enligt lagen.

Jag fick också veta, när jag ringde till Socialen för ett tag sedan, att man ska få en automatisk kallelse till att bevisa faderskapet, men det fick vi inte heller. Jag har bokat tiden själv och de hade ingen ledig förrän den nionde juni. Finns det nåt som funkar?

Vi ska ha dop, men det blir i juli för att alla ska kunna komma och för att det passar oss då. Men icke finska staten! Här ska det ske inom två månader efter att barnen fötts och då ska allt vara klappat och klart. Är man inte gift, döper man inte sitt barn i tid – då skiter det sig. Gå och brinn på nåt varmt ställe, liksom.

Så nu ringer jag ingen, den här gången är jag inte lika glad. Förra gången vi var dit, alla tre; William, Mika, jag var efter att vi flyttade. Vi frågade magistraten om alla papper var ok, vi satt ju där, de satt där, vi frågade. Och det trodde vi.

Senare framgick det att de på något märkligt sätt, hade fått det till att William bodde ensam kvar i Sverige. Därför krånglade min mammapeng förstås!

Den här gången sitter Kela inne med 480 euro i barnbidrag och kan inte klämma ut det för att magistraten töntar sig! Funka nu bara, arma system! Hur ska man göra då det inte ens blir rätt fast man går dit, fixar på plats?!

— lite senare—

Jag ringde magistraten och rabblade upp mitt ärende på finska. Först verkade hon i andra sidan luran inte fatta nånting och blev lite irriterad. Ja! Det var jag också! Jag orkar inte ens försöka dra sådana här ärenden på svenska, med risk för ytterligare missförstånd. Dessutom kan de knapra sig med sina svenska brev, skicka på finska om ni har så bråttom så svenskan bara blir knagglig och det blir en fel i brevet. Det är ju ändå staten (och kapitalet 😛 ).

Det visade sig att det har förekommit en intensiv brevväxling mellan TYKS, Kela och magistraten. Det var sjukhuset som först skrev ned uppgifterna, alltså de felaktiga. De skrev att jag fortfarande var gift. Rättelsen kom den 1.4.2011, alltså knappt två veckor efter att tvillingarna var födda, om att jag är frånskild, fast jag varit det i sex år. Inte enligt finska myndigheterna. När sedan automatutskicket gick ut i förra veckan, kom inte den där rättelsen med, eftersom ”inga andra uppgifter än adress följer med, när man flyttar inom Norden.”  Men herregud, svenska staten då? Har jag, enligt finska papper, varit gift, fast det står ett annat datum på pappren, sex år tillbaka? Man kan ju inte ändra sånt retroaktivt. Eller? Nu säger magistraten att det ska vara korrigerat, men jag vågar inte tro det. Tvillingarna är födda inom ett äktenskap med mitt ex, enligt databaserna. Det är det vi nu försöker korrigera. I nästa vecka får vi i alla fall ett officiellt papper på vem som är fadern.

Jag är bara lite rädd för att den här grejen som sjukhuset trasslade till, kommer och biter oss i ryggen ännu någon gång, när det blir papperskrig.

Annons
8 kommentarer leave one →
 1. 30 maj, 2011 10:43

  Helt sjukt. Helt jäkla sjukt.

  • 30 maj, 2011 01:23

   Ja, det tycker jag också. Nu har jag lugnat ner mig – jag har gjort vad jag kan.

 2. 30 maj, 2011 11:49

  Hah, råddigt! Hoppas det reder ut sej.
  Det där med dop senast två månader efter födseln är nog bara en rekommendation. Alla mina barn är döpta när de varit 2½ månad eller lite äldre, no problems där. 🙂

  • 30 maj, 2011 01:24

   Råddigt så det förslår! Vi skulle också ha haft dop lite tidigare, men det dröjde för att jag helt enkelt väntade och för att det inte fanns lediga lokaler. Dessutom kommer lite folk norrifrån och det ska passa dem också.

 3. annepauline permalink
  30 maj, 2011 12:24

  Livat värre, snart blir du åtalad för bigami eller så kommer någon myndighet och påtalar att barnen måste bo varannan vecka hos sin ”rätta” pappa, alltså ditt ex, och stackars William som bor ensam i Sverige, hur går det för honom där? Den där härvan är väl inte utredd än på långa tider, verkar det som…

  • 30 maj, 2011 01:26

   Jag hoppas det reder upp sig i och med att vi skickar in pappren, kryssar över de felaktiga fälten – som jag ombads göra – och sedan fixar faderskapsgrejset. Vilket vi har tid till nästa vecka. Så de faderlösa barnen får vänta ett tag till på barnbidrag. 😛 Det är mest surt, när man är allmänt pank.

   Pappan som står på pappret vet inte om det, tror jag i alla fall. Han bor ju med sin familj och inte på vår gata. 🙂 Tur att vi inte har nåt gammalt groll som spökar, det här hade kunnat tända eld på gräl om vi hade varit lagda så. Förresten, det kan inte bli bigami eftersom jag inte är gift, men lika illa skulle det vara ändå, om det vore sant.

 4. 30 maj, 2011 03:25

  Helt ofattbart att sånt här kan hända, i dessa tider 🙂 Hoppas innerligt för er skull att allting verkligen har ordnat upp sig nu.

 5. ziskadesign permalink
  30 maj, 2011 04:15

  Låter… fruktansvärt idiotiskt. Har själv råkat ut för mycket trassel med magistraten sedan en hemflytt tillbaka till Finland från utlandet. Fattar inte hur det ska vara så svårt att få lite papper klara…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: