Hoppa till innehåll

Tvillingar och vardag

3 maj, 2011

Det svåraste med tvillingar är att de skriker samtidigt. Man blir lite ställd, fast jag annars har klarat att hålla mig ganska lugn när det skriks numera. Man famlar och fumlar och vet inte vem man ska ta tag i först, vad man ska avsluta. Sålunda står man där ibland med en tvilling utan byxor, ren blöja och den andra som borde äta färdigt och rapa. Eller så ska de båda rapas och då vill man bara att det kommer lite görk snabbt, snabbt! Och såklart går det inte så. Man får vända och vrida, sitta, gå och hålla, innan rapet kommer. Såklart. Och oftast mitt i natten.

Men peppar, peppar, ta i trä – de har somnat samtidigt och sovit relativt bra de flesta nätter. Visst vaknar de och visst vakar vi, men de somnar om, antingen i egen säng eller intill nån av oss. Samsovning så det ryker om det. Jag tycker det är mysigt ibland och jobbigt ibland. Tack och lov viftar de inte runt så mycket än, så de kan sova med oss. Jag har fått en och annan käftsmäll av William, när det begav sig. Jag minns att jag undrade om nån mamma har fått en blåtira av sin unge nån gång. Eller om nån har brutit näsbenet som resultat av sparkande små ben eller viftande armar. Eller om jag skulle bli den första. Fast det blev jag inte. Kanske jag blir det nu med två? 🙂

Twinsen har börjat reagera på varandras skrik. Ibland verkar det som om de klagar för att den andra gör det och de störs märkbart mer av varandras gnäll om de är riktigt nära varann. Speciellt plötsliga ljud. Men vart ska man ta vägen i en lägenhet, sen när de blir ännu känsligare? Hmm. Det hörs ju trots allt ganska bra. Det blir ett nytt bekymmer, då den dagen kommer.

Men så är det väääldigt söta ändå. Speciellt när de sover. 😉 Det är liksom extra lätt att vara stolt och duktig och extra glad när alla barn i huset sover. Sen börjar jag på allvar tro det som sägs: ”Barn är änglar, vars vingar krymper med åldern”.

Ikväll ska jag packa lite för den stundande resan och kanske sticka några rader. Jag har längtat efter att hinna sticka, men prioriterat sömnen. Eller slötittat på tv när jag haft lite tid. Å andra sidan är det väldigt lätt att bara se på nåt, speciellt då man ibland måste ta upp ena barnet eller sitta med henne/honom i famnen för att lugna. Jag kan halva tv-tablån, fast jag inte ser på allt. När jag är hemma själv – som nu ett par timmar, eller annars på dan – stänger jag tvn. Jag blir för upptagen av att se på tv, jag är en sån som fastnar på en gång för allt jag glor på. Jag kan inte ha tvn som bakgrundsljud, jag tittar alltid.

Dagens intressanta(?) fakta:

– Det går åt många babysakerhos oss. Mest Nan 1.  En halvlitersburk räcker knappt till två matningar. Det blir sju eller åtta matningar varje dygn, ibland sover de fyra timmar i sträck,men för det mesta orkar de bara tre. Med andra ord: 5 burkar varje dag.

– Milja använder fortfarande storlek 1 på blöjor, för hon är smalare om kroppen, medan Isaac har nummer två.

.

.
.


– Twinsen gillar inte att bada! Det är otryggt med kläderna av. Fast Isaac håller på att ändra sig. Hittills har jag kört med ”duscha under kranen”-bad, som de gjorde på sjukhuset, två till tre gånger i veckan, såvida det inte har varit nåt stort kräkkalas. LactoPlus är en bra tvål, som är snäll mot huden åt alla barn. Den är så bra, för den löddrar och skummar roligt. William har ju atopisk hud, så det går inte att använda alla slags tvålar utan att han blir kli-ig. Jee, tummen upp för LactoPlus! Det enda negativa var att flaskan den kom i var stor och svår att dosera från, så jag rengjorde en tom Bliw pumpflaska och fyllde den. Praktiskt.

Dagens avslöjande:

– Jag råkade komma över en bild av ett nytt garn som dyker upp i höst i affärerna, 7 Veljestä Pöllö. Bilden har jag lånat från en av Novitas Facebook-grupper. Fin färg! Det blir nåt att se fram emot i slutet av sommaren.

Dagens naturbild:

Annons
2 kommentarer leave one →
  1. SivÖ permalink
    3 maj, 2011 08:51

    Jag har fått blåtira av mitt barn! A sov på min kudde (”sova nääära mamma” säger han och kurar ihop sig), kastade huvudet bakåt på något sätt och skallade mig precis under ena ögat. Milde tid så ont det gjorde.

  2. Mika permalink
    4 maj, 2011 05:52

    Jag trodde en gång att William brutit min näsa då han skallade mej allt han kunde (eller tja, han vinglade och råkade träffa min näsa. Av en ren olycka. Tror jag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: