Hoppa till innehåll

Mera barnböcker

24 januari, 2011

Vi var vid biblioteket idag hela familjen. Fixade med ett par glömda böcker, betalade en böter på fyra euro för en bok som är på språng. Det är faktiskt ganska imponerande att inga böcker utom en har kommit bort under ett och ett halvt år av hysteriskt lånande. Så lånade vi 25 nya barnböcker, stora och små. Ett par av böckerna var riktigt nya dessutom. William gillar att vara på biblioteket. Inte bara för att man kan leka där, han lyssnar på sagor jag läser också. Jag är störtglad över att han sitter stilla för och lyssnar. Vi har läst för honom sedan han var ungefär ett och ett halvt. Mest blir det böcker på svenska, men en del finska kommer också alltid med.

 Det här är ett axplock av vad vi läser:

* Halvan: Här kommer rymdskeppet (Arne Norlin) Den senaste boken med Halven, den trycktes ifjol. Nu har han lämnat alla coola fordon på marken och ger sig iväg ut i rymden. Som vanligt är boken packad med detaljer om farkosten och vad som händer ombord. Boken passar kanske ännu större barn än tre, fyraåringar, men som ändå kan vara rolig. Sonen uppskattade speciellt det här med viktlöshet och rymdskeppets robotarm, det var ju nya begrepp. Dessutom lite svåra att förklara. Men roligt var det när Halvan skulle gå på toa i viktlösa rymdskeppet och när han åt en svävande aprikos. 🙂

* Jaguaren (Ulf Stark) Boken kom redan 1987 och är en riktig pärla. Den är skriven i versform och med rim (vilket jag diggar!) och handlar om en liten kille som förvandlas till en jaguar på natten. Fast han vill inte vara något vilddjur, utan springa omkring med sin kattkompis Ellinor. William och jag såg en animerad variant av samma bok på Barnkanalen och sen ville han låna boken. Han gillade boken också, det gläder mig att han orkar lyssna på en lite längre barnbok.

* Lådbilsrally i Sysselstad  Jag hittar inte rätt bild, men vi pratar Richard Scarrys populära serie med Kalle Katt och Dagge Mask. Boken har förkommet i vårt läsregister tidigare, men nu är den rolig igen. Den här gången ska Kalle och Dagge vara med i ett lådbilslopp i Sysselstad. Men hur ska det gå, när de kraschar med sin bil en timme innan start? Det är tur att Katty finns. 😉

* Gösta tvättar (Katti Hoflin) Den första boken om Gösta och hans gosedjur Nietzsche. I denna spiller Gösta choklad på Nietzsche som blir arg. Jag tycker det är lustigt att författaren har valt författaren och den tyska filosofen Nietzsche till namn åt gosedjuret. Ibland undrar jag om föräldrar blir förbryllade över namnet. Jag tycker det är coolt. Annars är det en ganska enkel och kort, lättläst bok med lite finurliga sidospår.

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: